Wat doet glas met geluid?

Glas heeft een geluidswerende prestatie, maar voor het waarnemen van geluidswering – het niet meer, of minder, horen van storende geluiden – is wel maatwerk nodig. De geluidswerende prestatie van glas hangt samen met om wat voor storende geluiden het gaat. Een snelweg in de buurt, of een vliegveld, of luidruchtige buren, dat werkt niet allemaal hetzelfde. Er zal per locatie gekeken moeten worden naar de situatie. U kunt hier het beste een gecertificeerde glasprofessional voor inschakelen.

Een vuistregel is wel dat hoe dikker het glas hoe beter het geluid weert. Enkel glas laat veel meer geluid door dan isolatieglas, Hoe breder de spouw tussen de glasbladen in isolatieglas, hoe beter de geluidswering. Dit geldt echter niet automatisch ook voor drievoudig isolatieglas, ook wel ‘Triple beglazing’ genoemd. Dit glas heeft weliswaar een betere isolerende werking dan Hoog rendement isolerend dubbel glas. Maar, de geluidsisolatie wordt daar niet automatisch beter van en in sommige gevallen zelfs iets minder. Dit kan opgevangen worden door verschillende glasdiktes toe te passen voor de drie afzonderlijke glasbladen, of door ervoor te kiezen om één of meerdere glasbladen als gelaagd glas met speciale akoestische PVB folies uit te voeren.

De prestatie van geluidsisolerende beglazing wordt niet beïnvloed door de positie van het dikste of het gelaagde glasblad. Er bestaat geen voorschrift dat eist dat een bepaald glasblad in isolatieglas altijd aan de binnen -of buitenzijde geplaatst moet worden voor de beste geluidsisolatie.

Naast de geluidsisolatie kan het isolatieglas ook andere eigenschappen of functies hebben, waarbij er wel eisen aan de plaatsingsrichting worden gesteld. Denk bijvoorbeeld aan brandwering, letselveiligheid, doorvalwering of zonwering.

Meer informatie?
Kijk dan eens op deze pagina of download hieronder de nieuwe folder.