Glas en een circulaire economie
Jaarlijks genereert de woning- en utiliteitsbouw vele duizenden tonnen aan vlakglasafval. Glas is een uitstekende grondstof om zonder verlies van kwaliteit keer op keer her te gebruiken voor het maken van nieuw glas. Vlakglas gescheiden inzamelen en recyclen levert daarom een belangrijke bijdrage aan de circulaire economie.
We gaan in Nederland langzaam maar zeker van een lineaire naar een circulaire economie, ook wel Kringloopeconomie genoemd. In de huidige, lineaire economie kopen we producten die vaak ontworpen zijn met de gedachte dat zij hun leven ooit als afval eindigen. In een circulaire economie wordt er in de ontwerpfase al rekening mee gehouden dat elk onderdeel van een product opnieuw in het productieproces ingezet moet kunnen worden. De circulaire economie kent twee kringlopen. Een biologische kringloop, waarin reststoffen na gebruik veilig terugkeren in de natuur. En een technische kringloop, waarvoor producten (of onderdelen) zo zijn ontworpen dat deze op kwalitatief hoogwaardig niveau opnieuw gebruikt kunnen worden.
Samenwerking is een belangrijke sleutel in de overstap naar een circulaire economie. In 2016 is er een samenwerkingsverband gestart, een circulaire coalitie met als werktitel wAARDEvol samenwerken aan een circulaire economie. Ook Vlakglas Recycling Nederland heeft zich bij deze circulaire coalitie aangesloten.